Για τη σωστή προβολή της σελίδας απαιτείται το plugin Flash Player.
Για να το εγκαταστήσετε, κάνετε κλικ εδώ


For the best view of this site the plugin Flash Player required.
To download it press here

Αλέξανδρος Γαβριλάκης / Alexandros Gavrilakis
Αρχιτέκτων / Architect

Μέγαρο Ντορέ, Πλ.Ελευθερίας / Megaro Ntore, Eleutherias Square
712 01, Ηράκλειο / Iraklio
Τ. +30 2810 287025
F. +30 2810 287055
M. +30 6944 318931
E. info@gavrilakis.gr

Βιογραφικό  /  Biography

Ο Αλέξανδρος Γαβριλάκης γεννήθηκε το 1949, στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην Αθήνα, από όπου και αποφοίτησε το 1972. Πήρε το Master of Science (σε θέματα φωτισμού, ακουστικής και air conditioning για τον αρχιτέκτονα) από το University College, στο Λονδίνο, το 1976. Το 1977 πήρε μέρος στον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο μουσείο της Ακρόπολης όπου και του απονεμήθηκε έπαινος. Απέκτησε εργοταξιακή πείρα εργαζόμενος, επί έξι χρόνια, στην Τεχνική εταιρία Μπάμπης Βωβός και κατέχει εργοληπτικό πτυχίο Δ’ τάξης στα οικοδομικά έργα και Β’ στην κατηγορία έργων πρασίνου. Από το 1982 εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας στο Ηράκλειο Κρήτης. Αντικείμενα των μελετών του είναι τράπεζες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι κ.α. Είναι ο αποκλειστικός αρχιτέκτονας της Παγκρήτιας, αλλά και της Πανελλήνιας Τράπεζας, για τις οποίες έχει φτιάξει περισσότερα από 100 καταστήματα στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Alexander Gavrilakis was born in 1949, in Iraklion, Crete, Greece. He studied architecture at the Athens National Polytechnic, where he graduated from, in 1972. He took an MSc in Environmental Studies (Lighting, Acoustics and Air Conditioning for the architect) in University College, London, in 1976. In 1977 he participated in the first architectural competition for the design of the new Acropolis Museum and was awarded a distinction for his proposal. He gained significant on-site experience working for five years in Babis Vovos' construction company, as assistant site manager for large-scale projects. From 1982 onwards he has been working as a free lance architect in his hometown, Iraklion, Crete. His projects include banks, hotels, office buildings, private villas, shops, disco clubs etc. He is the exclusive architect for both Pancretan and Pan-Hellenic banks and has designed more than one hundred branches for them, all over Greece.

Φιλοσοφία  /  Philosophy

Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Αν είναι έτσι, τότε, στο λογότυπο του Αλέξανδρου Γαβριλάκη, κρύβεται η αρχιτεκτονική του προσέγγιση. Ένας κύκλος, η αισθητική, εμπεριέχεται σε ένα τετράγωνο, την λειτουργικότητα. Η χρηστικότητα τιθασεύει την αισθητική, την αγκαλιάζει, ελέγχοντας την. Όχι θυσίες στην εργονομία χάριν μιας αμφίβολης αισθητικής. Οι ανάγκες του χρήστη αυτοσκοπός. Στόχος ο άνθρωπος, με τρόπο απλό που, αναπόφευκτα, μέσα από την ικανοποίηση αυτού του στόχου, παράγει ηρεμία, ισορροπία, αρμονία. Μινιμαλισμός με ελεγχόμενες εξάρσεις, παιχνίδι με τον χώρο (αρνητικό και θετικό), το φως, τις απλές φόρμες (που δεν ξενίζουν αλλά ηρεμούν), υπηρεσία στον άνθρωπο και στον περίγυρο του.

They say a picture is worth a thousand words. If that is true, then, in Alexander Gavrilakis' logotype lies his philosophy. A circle, alluding to aesthetics, embedded in a square, representing functionalism. Usage tames form, embraces it, controls it. No sacrifices in ergonomy for the sake of doubtful aesthetics. User's needs become the end target, an end in itself. The goal is the human being, in a simple way which, inevitably, produces serenity, equilibrium, harmony. Minimalism with controlled peaks, integrating positive and negative space, playing with light, simple forms (that feel familiar and not peculiar), a service to man and his environment.

Thesis / Moda  /  Κατάστημα Επ ίπ λων  /  Ετος 2009

Thesis / Moda  /  Furniture Showroom  /  Ετος 2009

Στο μεγάλο αυτό κατάστημα έπρεπε να στεγαστούν δυο, ξεχωριστές, επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο επιχειρηματία. Έτσι, παρότι οι χώροι αυτονομήθηκαν, ως προς τα υλικά, τα χρώματα και τον φωτισμό, η ενιαία, εξωτερική τζαμαρία, η ταυτόσημη γυάλινη σκάλα ανόδου στον ημιώροφο και το ελεύθερο πέρασμα από τον ένα χώρο στον άλλο, υποδηλώνουν το κοινό στοιχείο των δυο επιχειρήσεων. Έγινε προσπάθεια τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και το φόντο υποδοχής των εκθεμάτων να έχουν μια αφαιρετικότητα, έτσι ώστε να αναδεικνύονται, πιο έντονα, τα έπιπλα.. Η μελέτη, αλλά και η επίβλεψη, έγινε από κοινού με τους συναδέλφους μου, Στέλιο Παπαδάκη και Lotto Larsson.

In this large space, two separate businesses belonging to the same owner had to be accomodated. This is the reason why, although two autonomous spaces were created, as far as the materials, the colours and the lighting were concerned, there are common elements (such as the shared glass facade and the identical glass staircases leading to the mezzanines and the free passage from one space to the other) that hint at a common ownership. The main target was the simplicity (austerity) of the architectural elements, so that the exhibits would easily stand out. The study, as well as the consruction supervision, were done together with my colleagues, Stelios Papadakis and Lotta Larsson.

Malia Beach στην Κρήτη  /  Ανακαίνιση Παραλιακού Μετώπου  /  Ετος 2007

Mallia Beach Hotel in Crete  /  Renovation of the Sea  /  Year 2007

Το ξενοδοχείο, κατασκευασμένο το 1971, είχε υποστεί, σε διάφορες περιόδους, σποραδικές επεμβάσεις ανακαίνισης, αλλά αυτό αφορούσε, κυρίως, τους κτιριακούς όγκους. Η μελέτη του γραφείου μου αφορούσε μόνο στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, του χώρου, δηλαδή, μπροστά από το εστιατόριο, την ταβέρνα και το μπαρ. Ο χώρος αυτός ήταν κατακερματισμένος σε μικρούς, επί μέρους, χώρους που, επί πλέον, είχαν σημαντική υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. Ο στόχος ήταν να ενοποιηθούν όλοι αυτοί οι χώροι σε ένα μεγαλύτερο και ενιαίο, που θα επιτρέπει στον πελάτη να κινείται σε ένα, κυρίως, επίπεδο. Το μέγεθος της πισίνας αυξήθηκε σημαντικά, ενώ άλλαξε και το σχήμα της. Στη μία πλευρά της ενοποιήθηκε με την παιδική πισίνα ενώ στην άλλη δημιουργήθηκε ένα ανοιχτό jacuzzi. Γύρω από την πισίνα αφέθηκαν μεγάλοι χώροι για ηλιοθεραπεία ενώ, τέλος, στο μέσο της κατασκευάστηκε μια μικρή γέφυρα για να ενώσει τον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου με την παραλία.

The hotel had been renovated, at times, in the past but the renovations mainly concerned the inner area of the site, without any changes having been made to the sea front. The hotel's sea front (in front of the swimming pool, the restaurant, the taverna and the bar) was fragmented into many small areas with significant level differences. The goal was to unite all those areas into one big space, extending on a single level. The pool size was largely increased and its shape was changed. A Jacuzzi pool was added in one corner of the main swimming pool, and a small bridge was built over the pool, serving to connect the inner areas of the hotel with the beach.

Παγκρήτια Τράπεζα  /  Kατασκευή Κεντρικού Κτιρίου  /  Ετος 2001-2003

Pancretan Bank  /  Main Administration Building  /  Year 2001-2003

Το κεντρικό κτίριο διοίκησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κτίστηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στο διάστημα 2001-2003. Έχει δύο υπόγεια (parking και συνεδριακό κέντρο) και τέσσερις ορόφους πάνω από το έδαφος. Στο ισόγειο βρίσκεται το κεντρικό κατάστημα της τράπεζας, ενώ στους υπόλοιπους τρεις ορόφους στεγάζεται η διοίκηση. Τα υλικά της πρόσοψης του κτιρίου είναι γκριζοπράσινος, 'φλογισμένος', γρανίτης και υαλοπέτασμα με ανακλαστικούς υαλοπίνακες stopsol. Τα αλουμίνια του υαλοπετάσματος είναι της Γερμανικής εταιρίας Hartmann, και 'κρύβονται' πίσω από το τζάμι (structural glazing system).

The main administration building of the Pancretan Bank was built in Iraklion, Crete, during the period 2001-2003. There are two basements, extending under the whole surface of the site (parking spaces and conference center) and four floors above ground. On the ground floor there is the main branch of the Bank, while in the remaining three floors, are housed the bank's management offices. The fasade materials include a grey-green, fired, chinese imported granite and a structural glazed curtain wall with a silver coloured reflective glass. The aluminium grid structure was constructed by the German company Hartmann.

Κατοικίες στο Ηράκλειο Κρήτης  /  Μελέτη  /  Ετος 2003

Residencies in Iraklion  /  Study  /  Year 2003

Σε ένα οικόπεδο είκοσι στρεμμάτων, λίγο έξω από το Ηράκλειο, κτίστηκαν δύο μονοκατοικίες για δύο αδέρφια. Τα σπίτια φτιάχτηκαν πανομοιότυπα μια που και οι λειτουργικές ανάγκες ήταν ίδιες και τοποθετήθηκαν στις δύο άκρες του οικοπέδου, ενώ στον ενδιάμεσο χώρο τοποθετήθηκε μια πισίνα καθώς και χώρος για BBQ. Η άμεση επαφή με το περιβάλλον ήταν σε πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτό και τα σπίτια περιβάλλονται από μεγάλες, στεγασμένες βεράντες που ενοποιούν τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο. Ο κήπος έχει μεγάλες επιφάνειες γκαζόν και μια οργιώδη, αν και ελεγχόμενη, βλάστηση, από φοίνικες, πλατάνια, λεύκες και άλλα δέντρα.

In a site of twenty thousand s.m., just outside Iraklion, two private residencies were built for the families of two brothers. The houses were built exactly the same, as the users' needs were identical. The two buildings were built in the two far sides of the land on either side of a spatious pool and a BBQ area. The direct proximity with the outside space was a primary target, so the buildings are surrounded by big, covered terraces (serving as balconies for the upper floor), integrating the inner and the outer space. The garden consists of large lawn areas and a lush, although controlled, vegetation of palms, platan and aspen trees.

Ξενοδοχείο Thira Maris στη Σαντορίνη  /  Μελέτη  /  Ετος 2003

Thira Maris Hotel in Santorini  /  Study  /  Year 2003

Η μελέτη αφορά σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, στην Βλυχάδα της Σαντορίνης. Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος ήταν αρκετά δυσχερής λόγω των έντονων κλίσεων αλλά και της ύπαρξης, μέσα στο οικόπεδο, πολύ ενδιαφέροντων γεωλογικών σχηματισμών, που έπρεπε, βέβαια, όχι μόνο να διατηρηθούν αλλά και να αναδειχθούν. Μια, επί πλέον, δυσκολία, ήταν το γεγονός ότι το οικόπεδο είναι πολύ στενό στο σημείο πρόσβασης του, από τον επαρχιακό δρόμο Φηρών-Μεσοχωρίου, ενώ φαρδαίνει πολύ στο εμπρός τμήμα, δηλαδή μπροστά στην θάλασσα. Μοιραία, η απαγόρευση δόμησης στα πρώτα 100 μετρά από την γραμμή αιγιαλού, περιόριζε την ανάπτυξη του ξενοδοχείου στο πίσω, στενό, τμήμα του οικοπέδου. Έτσι, οι κτιριακοί όγκοι, σχεδιαστήκαν με «σφιχτή», σχετικά, διάταξη σε στύλ γειτονιάς. Αυτό, σε συνδυασμό με το καθαρά «Σαντορινιό» στύλ αρχιτεκτονικής που υιοθετήθηκε, κάνει το ξενοδοχείο να φαίνεται σαν μια φυσική προέκταση του πολεοδομικού ιστού του νησιού. Το κυρίαρχο στοιχείο της όλης σύνθεσης είναι ο λόφος στον οποίο τοποθετήθηκε η κεντρική πισίνα του ξενοδοχείου, αμέσως μετά το κεντρικό κτίριο, και ο οποίος δεσπόζει πάνω από τις γειτονιές των διαμερισμάτων, προσφέροντας μια υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

This study concerns a 5 Stars, luxury hotel, in a 3 Ha piece of land, in Vlihada, Santorini. Designing the hotel was very challenging, not only because the ground was very steep but, also, because the land had many interesting, geological formations in it. Due to existing regulations, those formations not only had to be preserved but, also, to be brought out. One other difficulty was the fact that the land is very narrow in its entrance, adjacent to the road leading to the hotel and gets wider as it comes closer to the sea. Inevitably, the restriction, not to build anything within the 100 meters zone, starting from the sea front, squeezed the development of the complex in its back, narrow part. So, the buildings were designed with a “tight”, neighborly type arrangement. This, together with the, purely “Santorinian” style that was adopted, makes the hotel look as a natural extension (continuation) of the island's complex itself. The dominant element of the whole composition is the hill that overhangs above the rest of the buildings, immediately after the main building, where the main pool was located, offering a breathtaking view of the  Aegean sea.

Κατάστημα Ηλεκτρικών Ειδών Χανιωτάκη  /  Μελέτη  /  Ετος 1996

Haniotakis Electrical Appliances Store  /  Study  /  Year 1996

Το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Χανιωτάκη σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1997. Το  high  tech  στύλ ήταν μια φυσιολογική επιλογή για ένα κατάστημα που πουλά μοντέρνα τεχνολογία. Οι δυο τελευταίοι όροφοι δοθήκαν στα είδη σπιτιού και την διοίκηση ενώ το ισόγειο με τον εντυπωσιακό ημιώροφο που σε καλωσορίζει, με το κοίλο σχήμα του προς την είσοδο, δοθήκαν στις μικροσυσκευές και τα είδη εικόνας και ήχου. Τέλος, τα δυο υπόγεια, φιλοξενούν την αποθήκη του καταστήματος και τους χώρους του  service.

Haniotakis’ electrical appliancies store was designed and constructed in 1997. High tech style seemed to be a natural choice for a store that sells modern technology products. The last two floors were given to household products and administration (management) while the ground floor and its impressive mezzanine (welcoming with its concave shape turned to the direction of the entrance) were given to small appliances and picture and sound products. Finally, the two basements are the store's warehouse and the service areas.

Βίλλα στο Ηράκλειο Κρήτης (1)  /  Μελέτη  /  Ετος 1995

Villa in Iraklion, Crete (1)  /  Study  /  Year 1995

Η  μελέτη της βίλλας αυτής, λίγο έξω από το Ηράκλειο, σε ένα οικόπεδο έξι στρεμμάτων,  είχε αρκετό ενδιαφέρον λόγω των εντόνων κλίσεων του εδάφους που πρόσφερε, έτσι, την δυνατότητα αξιοποίησης πολλών χώρων που προέκυπταν από τις εκσκαφές και που, με άλλες προϋποθέσεις, δεν θα παρείχαν την θέα που προσφέρουν τώρα. Το έντονα νεοκλασικό στύλ του σπιτιού υπήρξε σαφής οδηγία του ιδιοκτήτη. Γύρω από το κυρίως σπίτι τοποθετήθηκαν ένα ξεχωριστό κτίριο με δυο ξενώνες, ένας χώρος για  BBQ, φούρνο και στεγασμένη πέργκολα, καθώς και μια μεγάλη πισίνα. Ο προσανατολισμός του κτιρίου (αναγκαστική προσαρμογή στις κλίσεις του εδάφους) προσφέρει ανεπανάληπτη θέα προς την πόλη, ρουφώντας το φως του ήλιου τα πρωινά και την ηρεμία της φωτισμένης πόλης τα βράδυα.

Designing this villa, outside  Iraklion,  Crete, was very challenging. The steep ground offered many possibilities in, both, taking advantage of many new spaces, created throughout the excavations, as well as seizing dramatic views from many different points of the house. The neoclassical style was a firm choice of the owner. A BBQ area and a brick oven, together with a covered pergola, were built close to the pool, as well as a separate building consisting of two guest houses. The orientation of the building, facing east (mandatory adaptation to the ground formation), offers a rich sunlight in the mornings and the serenity of the illuminated city view in the evenings.

Βίλλα στο Ηράκλειο Κρήτης (2)  /  Πρόταση  /  Ετος 1993

Villa in Iraklion, Crete (2)  /  Concept Design  /  Year 1993

Η μελέτη αυτή αφορούσε στην μόνιμη κατοικία μιας εύπορης οικογένειας, σε προάστιο του Ηρακλείου. Δόθηκε μεγάλη σημασία στο μέγεθος των χώρων, που έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλοι για να φιλοξενούν τις δραστηριότητες μιας, έντονα, κοινωνικής οικογένειας. Το κεκλιμένο σχήμα της στέγης είχε σαν στόχο το να φαίνεται το κτίριο μονώροφο, στο τελείωμα του (βλέπε προοπτικό με πισίνα), παρότι είχε δυο ορόφους και υπόγειο. Γύρω από την πισίνα τοποθετήθηκε το  BBQ  και ο φούρνος ενώ το μεγάλο μέγεθος του οικοπέδου επέτρεψε την ένταξη ενός στάβλου και τον σχεδιασμό ενός «μονοπατιού», εσωτερικά του κτήματος, για ιππασία.   Για διαφόρους λόγους η μελέτη αυτή δεν υλοποιήθηκε.

This study concerned the home of a rich family in an  Iraklion  suburb, in Crete. The size of the spaces was of a big importance as they had to be spatious enough to serve an, intensely, social family. The roof was designed with a steep declinity, so  that the building would look as a one-storey construction, at its ends (see perspective with the pool), although it was, actually, a two-storey house with a basement. The  ΒΒQ and the brick oven were designed close to the pool area. The big size of the land allowed the design of a horse …(?) and the creation of a "path", inside the property, suitable for horse riding.   For various reasons, this study was not materialized.

Εξοχική Κατοικία στη Ρογδιά, Κρήτη  /  Πρόταση  /  Ετος 1993

Residence in Rogdia, Crete  /  Concept Design  /  Year 1993

Η εξοχική αυτή κατοικία σχεδιάστηκε για μια Αμερικανική οικογένεια που ήθελε να περνά κάποιες από τις διακοπές της στην Κρήτη, παρέα με τους φίλους της. Η υπέροχη θέα της θάλασσας από το, έντονα, κεκλιμένο αυτό οικόπεδο, οδήγησε στον σχεδιασμό μεγάλων, γυάλινων κουφωμάτων, που, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα, ενώνουν και τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο. Δίπλα στην κουζίνα και την πισίνα τοποθετήθηκε το  BBQ, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν τις συγκεντρώσεις τους κάτω από τον ζεστό, φιλικό, αέρα του νησιού.   Για διάφορους λόγους η μελέτη αυτή δεν υλοποιήθηκε.

Η εξοχική αυτή κατοικία σχεδιάστηκε για μια Αμερικανική οικογένεια που ήθελε να περνά κάποιες από τις διακοπές της στην Κρήτη, παρέα με τους φίλους της. Η υπέροχη θέα της θάλασσας από το, έντονα, κεκλιμένο αυτό οικόπεδο, οδήγησε στον σχεδιασμό μεγάλων, γυάλινων κουφωμάτων, που, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα, ενώνουν και τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο. Δίπλα στην κουζίνα και την πισίνα τοποθετήθηκε το BBQ, ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να απολαμβάνουν τις συγκεντρώσεις τους κάτω από τον ζεστό, φιλικό, αέρα του νησιού.   Για διάφορους λόγους η μελέτη αυτή δεν υλοποιήθηκε.